ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

 

Μια μικρή όαση: Τα κτήματά μας στον κάμπο του Νέστου

 

Όταν ο Δημήτριος και η Μαρία Λούτσιγκα φύτευαν στο χωράφι τους ακτινίδια το 1989, η πρώτη τους συγκομιδή αποτελούνταν κατά κύριο λόγω από απορίες. Και αυτό όχι μόνο επειδή το ακτινίδιο έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στον κάμπο της Χρυσούπολης, αλλά επειδή οι παππούδες μας, από την πρώτη στιγμή αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων.

Σήμερα η έκταση του τότε χωραφιού έχει δεκαπλασιαστεί και πέρα από τα παραγωγικά στρέμματα με ακτινίδια, ροδιές και λωτούς υπάρχουν επίσης κάποια επιπλέον οπωροφόρα δέντρα, καρυδιές όπως επίσης ένας μπαξές και κάποια κλήματα. Αντιλαμβανόμαστε το κτήμα μας ως πειραματικό αφού δοκιμάζουμε συνεχώς νέες ποικιλίες, σκευάσματα και τρόπους καλλιέργειας. Ακριβώς στα σύνορα με τον υγροβιότοπο του Νέστου (Ραμσάρ) και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις όχθες του ποταμού, έχει δημιουργηθεί μια μικρή όαση. Το οικοσύστημα αυτό έχει γίνει σπίτι για πολλά ζώα και φυτά. Η βιοποικιλότητα και ο μεγάλος αριθμός  θηλαστικών, πουλιών και ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί, επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι ο σεβασμός προς τη φύση αποφέρει τους καλύτερους καρπούς.

- Οι άριστες προϋποθέσεις: γόνιμα εδάφη που βρίσκονται ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, ζεστά καλοκαίρια, επάρκεια σε νερό για την άρδευση, υψηλή υγρασία, μεταβολές θερμοκρασίας κατά την περίοδο της συγκομιδής, σύντομοι αλλά ψυχροί χειμώνες.

- Εγγυημένη βιολογική ποιότητα: πιστοποίηση και συνεχής έλεγχος από την πλευρά του ανεξάρτητου οργανισμού “Φυσιολογική” αλλά και εξελιγμένες οικολογικές εφαρμογές όπως το πότισμα με σταγονίδια, η χλωρή λίπανση, η εφαρμογή του ζεόλιθου και των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ).

- Ποιότητα αντί ποσότητας, αφού δεν γίνεται χρήση χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων. Προς τα χωράφια με τα οποία συνορεύουμε υπάρχουν ζώνες ασφαλείας καθώς και ανεμοφράχτες από κυπαρίσσια, τούγιες και αμπέλια ώστε να συγκρατούνται τυχόν φάρμακα που μπορεί να μεταφέρει ο αέρας.

Αλλά και στα κτήματα των συνεργαζώμενων με μας παραγωγών η ποιότητα ειναι εξασφαλισμένη. Η δική μας εμπειρία στην αγροτική καλλιέργεια και η κατάρτιση του προσωπικού μας, επιτρέπουν συνεργασίες που αποφέρουν άριστους καρπούς.


Kiwi Goustera