parallax background

Ποταμός Νέστος
Τα νερά του ποταμού Νέστου πηγάζουν στην Βουλγαρία, περνάνε μέσα από την οροσειρά της Ροδόπης στην βόρεια Ελλάδα, διασχίζουν έναν κάμπο αποτελώντας το σύνορο ανάμεσα στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα) και της Θράκης (Ξάνθη) για να καταλήξουν στο Θρακικό και στο Αιγαίο πέλαγος. Κατά αυτόν τον τρόπο η φύση έχει δημιουργήσει έναν εύφορο τόπο με ιδανικές συνθήκες για μια σειρά καλλιεργειών όπως είναι αυτή της ακτινιδιάς που ήρθε εδώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980.


Μορφολογία και κλίμα

Η οροσειρά της Ροδόπης προστατεύει τον κάμπο του Νέστου από το δριμύ χειμερινό ψύχος που μπορεί να αναπτυχθεί στην βαλκανική ενδοχώρα. Ενώ "πίσω" από τα βουνά οι θερμοκρασίες πέφτουν ακόμη και κάτω από τους -20 βαθμούς κελσίου, στον κάμπο μας σπάνια θα φτάσουν τους -5 με την θάλασσα και τον ποταμό να είναι ρυθμιστές. Από τα βουνά επίσης προέρχονται πολύτιμα ιζήματα αλλά και η άμμος που μετά από ταξίδι τόσων χιλιάδων χρόνων βρίσκονται σήμερα στις πεδινές εκτάσεις όπου συντελούν στις επιτυχείς καλλιέργειες ακτινιδίου, καρπουζιού, σπαραγγιού, καλαμποκιού, ρυζιού κ.α. Ο ποταμός Νέστος χαρίζει ένα ακόμη στοιχείο τόσο απαραίτητο για τις καλλιέργειες, το νερό το οποίο υπάρχει σε αφθονία. Η άρδευση επιτυγχάνεται τόσο με ένα πυκνό δίκτυο καναλιών που φτάνουν μέχρι τα περισσότερα χωράφια όσο και με γεωτρήσεις που αντλούν τα ύδατα από πολύ μικρά βάθη. Η χρήση του ποτάμιου νερού για την άρδευση των καλλιεργειών εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όταν συνήθως η βροχή είναι σπάνια.

Βιότοποι και οικολογία

  • birds
  • tortoise
  • lizard
  • jackal
  • dolphin

Ουσιαστικά ολόκληρη η καλλιεργήσιμη περιοχή του Δέλτα του Νέστου μαζί με πλήθος από λιμνοθάλασσες, λίμνες και βάλτους αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας. Η περιοχή αυτή προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και υπάρχουν ζώνες στις οποίες επιτρέπονται οι διαφορετικές δραστηριότητες. Στην περιοχή αυτή ζούνε πλήθος θηλαστικών (π.χ. τσακάλια, ασβοί, βίδρες), πουλιών (ανάμεσά τους αετοί, φλαμίνγκο, πελαργοί και πελεκάνοι) ενώ και η βιοποικιλότητα όσον αφορά την χλωρίδα είναι επίσης αξιοσημείωτη. Ο φυσικός αυτός πλούτος είναι ένας καθοριστικός παράγοντας και για την επιτυχή γεωργική παραγωγή οπότε πρέπει να είναι μέλημα όποιου ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία να τον διαφυλάσσει.

Σημεία ενδιαφέροντος: Υπάρχουν δύο όμορφες πόλεις στην περιοχή, η Καβάλα ανατολικά και η Ξάνθη δυτικά. Ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Νέστου βρίσκεται το πράσινο νησί της Θάσου το οποίο γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Τα κοντινά βουνά από την άλλη πλευρά δεν είναι τόσο γνωστά αλλά κρύβουν ένα πλήθος από μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Η ιστορία του τόπου είναι μεγάλη και σύνθετη. Διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι (όπως οι Φίλιπποι, ο Λιμένας της Θάσου, τα Άβδηρα), μνημεία και μουσεία μπορούν να δώσουν μια γεύση μονάχα για τα ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβεί σε μια περιοχή που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.